Our School Day

Morning School begins at 8.55 a.m for all children, our Early Years pupils start their sessions at 8.45am. The school gates are open from 8.40am and parents will leave their children at the gate to enter school independently and start their morning learning tasks. Our younger children in EYFS can be accompanied to their class door to be greated by their teacher.  Whilst it can be possible to talk to teachers on the gate briefly at this time or pass messages on, it is advisable to make an appointment to see Class Teachers should you wish to discuss any matter of concern needing more time or in confidence.
 

Toast Club Information

The children in Key Stage 2 have toast after morning play and we are finding that this is not the best time as it is often disruptive to the morning learning time and too late if they have not had breakfast in the morning. Children in Foundation Stage and Years 1 and 2 have their morning milk and snack in class and have free fruit available to them throughout the day and this will continue.

We are proposing to run a morning Toast Club in Feastway, our school canteen, every morning from 8.00am. All children are welcome to attend and it will be a lovely session, staffed by the Eastway Team. They will be able to eat their breakfast, have a milkshake or juice, play board games, chat with their friends or catch up on their home learning.

There will be a small charge of £1 per child per day, a half price reduction to those families entitled to Free School Meals or have claimed for them in the last 6 years. If you are unsure whether you qualify for the reduction, please speak to the office staff who can see if your child is listed as Pupil Premium. There will be no need to book your child in, it will be a drop in session and parents can pay on the day or for the week or term.

 
Morning Breaktime is at 10.30 a.m. and the children go out to the playground during this time.  All the children play together under the supervision of teachers and teaching assistants. A timetable is provided for the use of the Trim Trail, MUGA and Adventure Play Area. 
Lunch Times are organised in sittings and each sitting, together with the time spent outside, is supervised by our Lunchtime Supervisors, teaching assistants and a duty teacher. The children have the option of bringing sandwiches or having a school meal, cooked on the premises. Full use is made of our playground and field areas and on the occasions when the weather is wet, the children play in the classroom. Their will be extra curricular and sports clubs clubs that run at lunchtime every day, as well as social and emotional targeted interventions for our more vulnerable pupils. 
The School Day finishes at 3.15 p.m for children in EYFS and Key Stage One and 3.20 p.m. for children in Key Stage Two. The children are dismissed by their class teachers into the care of the regular adult collecting them. If these arrangements need to be altered for any reason Parents are asked to inform their child’s class teacher.
 
For more specific information for your child's daily routines, timetables and what is taught, please see the individual class pages. 

The School Day 2017/18

Toast Club runs from 8.00-8.45am

Gate opens at 8.40am

School Starts for all pupils at 8.55am 

School Ends for all pupils at 3.15pm

Direct Teaching Time 2017/18

Relates to time spent directly teaching children- this does not include registration, breaktimes, lunchtimes, assemblies, behaviour reward times

Key Stage 1- 21 hours teaching time per week 

Key Stage 2- 23.5 hours teaching time per week

Key Stage 1

 

8.55- 9.00

Registration 

 

9.00- 9.30

Morning Session 1 

30mins

9.30- 10.30

Morning Session 2

60mins

10.30- 10.45

Breaktime 

 

10.45- 10.55am

Snack Time

 

10.55- 12.00

Morning Session 3

65mins 

12- 1pm

Lunchtime

 

1 – 1.10pm 

Register 

 

1.10- 2.10pm 

Afternoon Session 1

60mins 

2.10- 2.20pm

Breaktime 

 

2.20- 3.15pm 

Afternoon Session 2

55mins 

 

 

 

 

Total Daily=

270 mins

Total Weekly= 

1350mins

Minus 

Monday Morning Values Assembly

Wednesday Assembly 

Thursday KS Assembly

Friday Celebration Assembly 

Behaviour Reward Time

Total Non Teaching Time=

 

-        15mins

-        20mins 

-        20mins

-        20mins 

-        10mins

= 85mins

Overall Weekly Total= 

1265mins

Key Stage 2

 

8.55- 9.00

Registration 

 

9.00- 9.30

Morning Session 1 

30mins 

9.30- 10.30

Morning Session 2

60mins

10.30- 10.45

Breaktime 

 

10.45- 11am

Whole Class Reading 

15mins

11.00- 12.00

Morning Session 2

60mins 

12- 1pm 

Lunchtime

 

1 – 1.05pm 

Register 

 

1.05- 2.20pm 

Afternoon Session 1

75mins 

2.20- 3.20pm 

Afternoon Session 2

60mins 

 

 

 

 

Total Daily=

300mins

Total Weekly= 

1500mins

Minus 

Monday Morning Values Assembly

Wednesday Assembly 

Thursday KS Assembly

Friday Celebration Assembly 

Behaviour Reward Time 

Total Non Teaching Time=

 

-        15mins

-        20mins 

-        20mins

-        20mins 

-        10mins 

-        85mins 

Overall Weekly Total= 

1415mins